Recepty

                        RECEPTY Z HOKKAIDA

 

 ZOZNAM RECEPTOV:    

1.FAŠÍRKY HOKKAIDO

2.HOKKAIDO-ZEMIAKOVÉ PLACKY

3.VŠESTRANNÁ OMÁČKA  HOKKAIDO

4.TORTA HOKKAIDO

5.KOLÁČ  HOKKAIDO – PERNÍK

6.PLACKY HOKKAIDO

7.PEČENÉ HOKKAIDO

8. POLIEVKA S HOKKAIDOM A SOJOVÝM MLIEKOM

9. POLIEVKA S TEKVICOU HOKKAIDO A POHÁNKOU

10.POLIEVKA S DYŇOU HOKKAIDO A RYŽOU

11.HOKKAIDO AKO DUSENÁ ZELENINA

12.DUSENÉ HOKKAIDO A CELEROM A CIBUĽOU

13.HOKKAIDO VARENÉ S RYŽOU

14.VARENÉ  HOKKAIDO

15.HOKKAIDO VARENÉ S MISSOM

16.HOKKAIDO S FAZUĹOU AZUKY A RIASOU KOMBU

17.HOKKAIDO POLIEVKA

18.PYRÉ Z HOKKAIDA

19.OMÁČKA Z HOKKAIDA

20.PEČENÁ TEKVICA HOKKAIDO

21.VYPRÁŽANÉ HOKKAIDO

22.POLIEVKA S HOKKAIDOM

23.HOKKAIDOVÁ POMAZÁNKA SO SLNEČNICOVÝM OLEJOM

24.FAZUĽOVÝ GULÁŠ S HOKKAIDOM

25.POHÁNKOVÉ FAŠÍRKY S HOKKAIDOM

26.PROVENSÁLSKÉ SABDŽÍ PODĽA MARTINA

27.SLANÁ ŠTRÚDĽA S HOKKAIDA

28.HOKKAIDO POLIEVKA

29.HOKKAIDOVÁ NÁTIERKA a´la MILKA

30.ZAPEČENÉ HOKKAIDO

31.PEČENÉ ZEMIAKY S HOKKAIDOM A BYLINKAMI

32.HOKKAIDOVÉ FAŠÍRKY

33.ŠALÁT Z HOKKAIDA A ZELENEJ PAPRIKY

34.SLADKÉ PEČENÉ HOKKAIDOVÉ MESIAČIKY

35.HOKKAIDOVÉ PYRÉ

36.HOKKAIDOVO-OVOCNÝ ŠALÁT

37.HOKKAIDO KOLÁČ

38.JEDNODUCHÁ POLIEVKA

39.POLIEVKA BIELA

40.POLIEVKA HOKKAIDO S POHÁNKOU

41.SLANÝ HOKKAIDO KOLÁČ

42.TEKVICOVÉ-HOKKAIDOVÉ PICKLES

    


1.FAŠÍRKY HOKKAIDO:

 Suroviny: 500g  na jemno nastrúhaného, surového hokkaido aj so šupou 

                 200 g mletého mäsa /môžeme nahradiť sójou, pohánkou alebo ovsenými vločkami/                

                  2 celé vajíčka                    

                  2 rožky namočené do 1,5 dcl  mlieka      

                  cesnak, mleté korenie, mletá rasca, petržlenová vňať, majoránka

Postup: Hokkaido, mäso, vajíčka, rožky vytlačené z mlieka premiešame, pridáme ostatné   prísady a znova premiešane. Keď je zmes riedka zahustíme ju hladkou múkou .Zo zmesi formujeme fašírky, obaľujeme ich v strúhanke a smažíme na miernom ohni.

2.HOKKAIDO-ZEMIAKOVÉ PLACKY:

Suroviny: 500g zemiaky, 500g hokkaido, 1 cibuľa, 

              cesnak, olej, 100g polohrubej múky, soľ,

              vegeta, drvená rasca, majorán, 1 vajce

Príprava: Zemiaky a hokkaido očistíme , umyjeme a postrúhame na jemnom strúhadle. Pridáme osmaženú 

              cibuľu, roztlačený cesnak, soľ a ostatné koreniny a zahustíme múkou.Všetko spolu premiešame

              a na teflónovej panvici pečieme placky.


3.VŠESTRANNÁ OMÁČKA  HOKKAIDO:.

Suroviny:  500g na kocky nakrájaného hokkaido aj so šupou

                 3 - 4 pol. lyžice oleja   

                  koriander a iné korenie podľa chuti

Postup:  Na rozohriaty olej nasypeme koriander a na miernom ohni za stáleho miešania  pražíme, kým korenie začne voňať. Vložíme hokkaido, chvíľku smažíme, potom prilejeme 1,5 – 2 l vody a necháme hokkaido rozvariť. Nakoniec osolíme a dochutíme podľa chuti. 

 

4.TORTA HOKKAIDO :

Suroviny: cesto - 20 dkg  polohrubej múky     

                            10 dkg margarínu     

                             5 dkg práškového cukru   

                             1 celé vajce

                             3 dcl nastrúhaných orechov

                 plnka - 500g na kocky nakrájaného hokkaido aj so šupou

                              250 g polotučného tvarohu

                              20 dkg práškového cukru   

                              3 vajcia

                              1 zlatý klas, 1 vanilkový cukor, mletá škorica, šťava z ½ citróna

Postup: Cesto pripravíme zmiešaním uvedených surovín. Hokkaido udusíme, vychladnuté rozmixujeme a zmiešame s tvarohom. Pridáme zlatý klas, cukor, žĺtka, škoricu, vanilkový cukor a dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme sneh, pridáme do masy a všetko znova dobre premiešame. Spodok i boky tortovej formy vystelieme pripraveným cestom a vlejeme pripravenú plnku. Pečieme pri 180°C 1 hodinu ( musí byť prepečený i stred torty !!! ). Tortu pečieme prikrytú mastným papierom.

            

              

5.KOLÁČ  HOKKAIDO – PERNÍK :

Suroviny: 500g na jemno nastrúhané hokkaido aj so šupou

                 300 g polohrubej – hrubej múky     

                150 g práškového cukru   

                 1,5 dcl oleja 

                 2 - 3 vajcia    

                1 prášok do pečiva, 1 čaj. lyžičku sódy bikarbóny, 1 vanilkový cukor, mletú   

                 škoricu, hrozienka /orechy,  kokos.../

Postup: Vajcia, cukor a olej vymiešame, pridáme nastrúhané hokkaido. Do múky pridáme prášok do pečiva, sódu bikarbónu, vanilkový cukor, škoricu. Obe zmesi premiešame a pridáme hrozienka. Vylejeme na vymastený plech a pečieme 25 – 30 min. pri 180° C .  

                                         Ďalšie recepty

 

6.PLACKY HOKKAIDO :

Suroviny:  1 kg hokkaido aj so šupou

      2 - 3 pol. lyžice hladkej múky

      olej

     soľ, čierne korenie, muškátový orech

Postup :    Hokkaido nastrúhame na väčšie kusy, pridáme múku, soľ, korenie, muškátový

                 orech a premiešame. Zo zmesi formujeme placky, ktoré smažíme na rozpálenom

                 oleji. Časť hokkaido môžeme nahradiť nastrúhanými zemiakmi. Placky sú dobré

                 dochutené bylinkovou soľou.

 

 

7.PEČENÉ HOKKAIDO :    

Umyté , neošúpané a vydlabané Hokkaido nakrájané na mesiačiky hrubé pribl. 1,5 cm uložíme na vymastený plech .Posypeme soľou , vegetou a rascou (možeme použiť aj iné koreniny napr.proveslánske byliny , prípadne aj cesnak )a pečieme v rúre pribl. 20 min.pri

tepl. 200° C  do mäkka .

 

8. POLIEVKA S HOKKAIDOM A SOJOVÝM MLIEKOM:

1.malé hokkaido nakrájané na kúsky

1 cibuľu nakrájanú na plátky

2 šálky sojového mlieka

1 vajíčko

  zelená vňať jemne nakrájaná

 

V uzavretom hrnci necháme 15 min. variť hokkaido s cibuľou v osolenej vode.

Povarenú zeleninu vyberieme a prepasírujeme a pridáme sojové mlieko.

Toto pyré zahrievame 20 min.trošku prisolíme a vmiešame rozšlahaní vajce.

 Pyré s vajcom vlejeme do vody, v ktorej sa varí hokk, s cibuľou .

Premiešame a varíme tak dlho, až je polievka krémovitá. Pridáme lyžičku oleja , ochutíme a ozdobíme čerstvou zelenou vňaťou podľa vlastnej chuti,

 

 

 

 9. POLIEVKA S TEKVICOU HOKKAIDO A POHÁNKOU:

 

1 Miska hokkaida nakrájaná na kocky

½  misky cibule nakrájanej na drobno

1 lyžica celéru

½  misky pohanky

 

Dajte do hrnca celer, cibuľu, dyňu, 1 misku vody, troška soli a varte na miernom

 ohni asi 30 min. Ppridajte 4 misky studenej vody a keď sa polievka varí, pridajte

pohanku, ktorú ste pred tým zvlášť na sucho grilovali 10-15 min. 

 Varíme 20 min. Keď chceme polievku hustejšiu rozmyksujeme ju.

Podávame s troškou petržlenovej vňate.

Pohánku možete nahradiť varenou ryžou alebo šošovicou.  

 

 

10. POLIEVKA S DYŇOU HOKKAIDO A RYŽOU:

 

1 šálku dyňe nakrájanú na kocky

2 šálky varenej ryže

½ šálky cibule nakrájanej na kocky

 

Dajte cibuľu na dno hrnca, na ňu dyňu, potom ryžu, pridajte 5-6 šálok vody, ¼ lyžičky soli a priveďte do varu. Znížte plameň na čo najmenší a varte ¾ -1 hod. Dochuťte soľou a varte ešte 15- 20 minút

 

                        Dyňa Hokkaido ako ZELENINA

 

11.HOKKAIDO AKO DUSENÁ ZELENINA:

 

Nakrájajte dyňu na malé kocky, duste na miernom ohni na troške oleja /pokiaľ možno sezamového/ a pridajte trochu soli. Vodu pridajte len opatrne alebo vôbec.

 

12. DUSENÉ HOKKAIDO A CELEROM A CIBUĽOU: 

 

2. misky hokkaida nakrájané na väčšie kúsky

½ šálky vody

2 pol. lyžice zeleru nakrájaného na jemno

1 cibuľu nakrájať na jemno

štipku soli

 

Na zohriatu panvicu nalejte olej, pridajte zeler a 3, min. nechajte osmažiť. Potom pridajte hokk. a nechajte ešte 2 min. osmažiť. Občas jemne premiešajte. Ďalej pridajte vodu a soľ a nechajte na veľmi slabom plameni 10 min. dusiť pod pokrievkou. Pridajte trošku sójovej omáčky a za občasného premiešania nechajte odpariť zbytok vody. Posypte opraženými sezamovými alebo ľanovými semiačkami a dobre zamiešajte.

Podávajte teplé ako zeleninovú prílohu k ryži či pšenici.

 

 13.HOKKAIDO VARENÉ S RYŽOU:

 

3 diely hokk.

3 diely celozrnnej ryže

5 dielov vody

4 štyri štipky soli

 

Umyte ryžu v studenej vode, nechajte odkvapkať , namočte s vodou a nechajte máčať 3 - 4 hod. Pred varením  pridajte hokkaido nakrájané na kocky a osolte.

Varte do zmäknutia na miernom ohni. Je to chutné podzimné jedlo.

 

14.VARENÉ  HOKKAIDO:

  - hokkaido

  - cibuľa

 

Hokk. nakrájať na väčšie kúsky, pridať cibuľu nakrájanú na drobno a povariť v nie moc slanej vode do mäkka.

 

15. HOKKAIDO VARENÉ S MISSOM:

-         hokkaido

-         cibuľa

-         misso

 

Hokkajdo nakrájame na väčšie kúsky. Na oleji osmažíme na drobno pokrájanú cibuľku. Oboje dáme variť s vodu, soľou a vo vode rozpusteným missom. Varíme až do mäkka.

 

 16.HOKKAIDO S FAZUĹOU AZUKY A RIASOU KOMBU:

1 diel fazule azuky  / môžeme nahradiť šošovicou /

3 diely hokk. nakrájané na kocky

30 cm riasy kombu / alebo wakame  a podobne. / 5 min. namočené.

 

Namočte riasy na 5min. do studenej vody.  Potom ju dajte na dno hrnca, na ňu hokk. a potom fazuľu. Pridajte vodu, v ktorej ste máčali riasy. Varte prikryté na miernom ohni. Keď fazuľa vstrebá vodu, prilejte opatrne studenú vodu tak, aby fazuľa vždy nepatrne vykukovala.

Varte, až je fazuľa mäkká, až potom osolte.

  Je to jedlo delikátne jemnej sladkej chuti. Priaznivo pôsobí na obličky , slezinu a slinivku brušnú.     

       

 

17.HOKKAIDO POLIEVKA :

Umyté, rozpolené a vydlabané /pomocou polievkovej lyžice zbavené jaderníka/ Hokkaido pokrájame na kocky a dáme variť do vody. Hokkaido nešúpeme !!!

Varíme asi  20 min., rozmixujeme, pridáme soľ /vegetu/ a kari korenie alebo nastrúhaný muškátový orech. Ak je polievka hustá, dolejeme vodu. Podávame s lyžicou smotany. Ak chceme môžeme spolu s Hokkaido variť aj koreňovú zeleninu, ktorú rozmixujeme spolu s Hokkaidom .

Podávať ju môžeme v inom vydlabanom Hokkaide , ktoré nám poslúži ako hlboký tanier . Prizdobiť ho môžeme čerstvými bylinkami alebo petržlenovou vňaťou .  

 

18.PYRÉ Z HOKKAIDA:

1 hokk. nakrájané na kocky       1 lyžica celeru        1 štipku  tymiánu

3 štipky soli                                ½ pohára vody                                                 

 

Necháme všetky suroviny spolu variť 30 min.  potom všetko pomelieme v mlynčeku na zeleninu alebo prepasírujeme. Pridáva sa ako omáčka k jedlu.

 

 

 19.OMÁČKA Z HOKKAIDA:

1 stredné hokk. nakrájané na kúsky ,   2 lyž. sezamového masla

2 cibule nakrájané na drobno               2 lyž. šťavy zo slaných sliviek umeboši alebo z kyslej kapusty.                                                1,5 lyž. soj. Omáčky

1 lyž oleja.

 

Hokkaido varte 10 min na miernom ohni a prepasírujte ho. V kastrole osmažte cibuľu a zmiešajte ju s pyré a sezamovým maslom. Prikyselte so šťavou zo sliviek a ochuťťe sojovou omáčkou.   Táto omáčka chutí dobre s ryžovími knedlami alebp rybou. 

Potraviny z farmy
Recepty z hokkaida

20.PEČENÁ TEKVICA HOKKAIDO:


Pre ľudí ktorí vedia oceniť pravú chuť tekvice Hokkaido.

Ako na to: Do pekáča dáme alobal na pečenie, ktorý potrieme olivovým olejom. Poukladáme pokrájanú tekvicu na stranu šupky, trochu posolíme pečieme asi 20 minút v rúre na 200 °C. Po vychladnutí podávame ako samostatné jedlo, alebo s šalátom. Chutí ako pečené gaštany a preto ju netreba s ničím kombinovať.

21.VYPRÁŽANÉ HOKKAIDO:


Sparené Hokkaido pokrájané na väčšie kúsky namočíme do klasického cestíčka ako na rezne. Vyprážame vo fritéze alebo na panvici.

 

22.POLIEVKA S HOKKAIDOM:

Čo potrebujeme: Mrkvu, petržlen, Hokkaido, olej, pór, soľ, cibuľu, muškátový oriešok, zázvor, cestovinu.

Ako na to: Na oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľku a pór, najemno nastrúhanú mrkvu, petržlen a tekvicu. Po 10 minútach zalejeme vodou a osolíme. Keď polievka začne vrieť, pridáme celozrnnú cestovinu, štipku zázvoru a muškátového orieška. Po uvarení cestovín je polievka hotová. Ozdobíme ju petržlenovou vňaťou.

 23.  HOKKAIDOVÁ POMAZÁNKA SO SLNEČNICOVÝM OLEJOM:



Čo potrebujeme: Hokkaido, slnečnicový olej, cesnak, pochutiny (vegeta, bylinky....)

Ako na to: Hokkaido opiecť na slnečnicovom oleji (nakrájané na mesiačiky, alebo kocky, aby zmäklo - cca 15 min.), pridať cesnak. Zmixovať so slnečnicovým olejom v mixéri, osoliť, môže sa pridať aj vegeta, okoreniť koreninami podľa chuti, dobre je pridať bylinky a bazalku, bylinkové maslo, proveslánske byliny, príp. nadrobno nasekanú čerstvú pažítku, alebo petržlenovú vňať a znovu zmixovať. Natrieť na chleba, pečivo, je výborná na hrianky.

 

24.FAZUĽOVÝ GULÁŠ S HOKKAIDOM:


Čo potrebujeme: olej, cibuľu, mrkvu, Hokkaido, petržlen, pór, fazuľu, kápiu, papriku, bazalku.

Ako na to: Na oleji osmažíme cibuľku s červenou paprikou. Pridáme na kocky pokrájanú tekvicu, na kolieska nakrájanú mrkvu, petržlen a pór. Chvíľu podusíme, nepodlievame však. Na koniec pridáme pokrájanú kápiu a uvarenú fazuľu. Dochutíme bazalkou a petržlenovou vňaťou.

25.POHÁNKOVÉ FAŠÍRKY S HOKKAIDOM:


Čo potrebujeme: pohánku, cibuľu, tekvicu Hokkaido, majoránku, olej, cesnak, soľ, hladkú múku, vajce.

Ako na to: Pohánku varíme v osolenej vode asi 15 minút, necháme vychladnúť. Na oleji osmažíme cibuľku s podusenou tekvicou Hokkaido a zmiešame s pohánkou. Pridáme majoránku, bazalku, roztlačený cesnak a soľ. Zahustíme múkou a môžeme pridať i vajce. Pečieme v rúre ako haruľu alebo vyprážame na oleji rukou vytvarované fašírky.

26.PROVENSÁLSKÉ SABDŽÍ PODĽA MARTINA:


Čo potrebujeme: hokkaido zhruba polovica z celkového množstva zeleniny červený mangold, paprika čerstvá, rajčiny, olej, mletý sušený rozmarín, čerstvé bylinky: tymián,bazalka,lístky šalvie-max.1 na osobu, v prípade potreby voda.

Ako na to: Hokkaido nakrájame na kocky. Mangold rozdelíme na listy a stonky, stonky nakrájame na kocky, listy na rezance. Takisto nakrájame papriku a rajčiny. Do rozohriateho oleja dáme rozmarín a prehrejeme ho za stáleho miešania. Na miernom ohni podusíme stonky mangoldu, podusíme a pridáme zeleninu podľa tvrdosti /Hokkaido, papriku, bylinky/ Do rozvarenej zmesi stačí aj pri vypnutom ohni pridať rajčiny a listy mangoldu a len prehriať.

27.SLANÁ ŠTRÚDĽA S HOKKAIDA:


Čo potrebujeme: lístkové cesto, 250g Hokkaida, 2-3cibuľky, smotanu na varenie, 1-2vajíčka, 5-10dkg strúhaného syru, čierne korenie, kyslú smotanu, čerstvé byliny, 2-3lyž. hladkej múky.

Ako na to: Hokkaido spojíme s orestovanou cibuľkou na masle, smotanou, bylinkami (vhodná je pažitka, petr. vňať, bazalka), vajíčkom, nastrúhaným syrom a pochutinami. Zmes nanesieme na cesto a vyformujeme štrúdľu, potrieme vajíčkom. Pečieme pri 200´C približme 35-40min. Podávame s bylinkovým dresingom a zeleným šalátom.

28.HOKKAIDO POLIEVKA:


Čo potrebujeme: 30dkg umytého Hokkaida so šupkou,3 stredne veľké mrkvy, 2 petržleny, 3 stredne veľké cibule, 1/2dcl oleja, 1 bobkový list, soľ, vegetu na dochutenie, jogurt alebo pochúťková smotanu, opečený chlebík ako príloha.

Ako na to: Na oleji orestujeme pokrájanú cibuľku, pridáme na kocky pokrájané hokkaido a zeleninu. Chvíľku podusíme a zalejeme 1l vody. Dáme bobkový list, soľ a vegetu. Keď je zelenina mäkká vymixujeme a podávame s lyžičkou smotany alebo bieleho jogurtu.

29.HOKKAIDOVÁ NÁTIERKA a´la MILKA:


Čo potrebujeme: cibuľu, olej, Hokkaido, cesnak, soľ, korenie, vegeta, smotana kyslá alebo jogurt.

Ako na to: Nadrobno pokrájanú cibuľku speníme na oleji do sklovita, pridáme najemno nastrúhané Hokkaido, roztlačený cesnak, soľ, korenie a bylinky podľa chuti. Rozmixujeme a zjemníme smotanou. Podávame na celozrnnom pečive.

30.ZAPEČENÉ HOKKAIDO:


Čo potrebujeme: Hokkaido, 3 zemiaky, 2 vajíčka, 2 lyžice krupice, ovsené vločky, korenie čierne mleté, soľ, bazalka.

Ako na to: Nastrúhané Hokkaido podusíme na opraženej cibuľke, zmiešame so všetkými ingredienciami a dáme do misy z jenského skla. Pečieme vo vyhriatej rúre, pred podávaním môžeme posypať syrom a ešte jemne zapiecť.


31.PEČENÉ ZEMIAKY S HOKKAIDOM A BYLINKAMI:


Čo potrebujeme: 1 stredne veľké hokkaido, 1 kg zemiakov, majorán, oregano, proveslánske bylinky, bazalka, soľ, alebo vegeta, drvená rasca, olej.

Ako na to: Hokkaido dobre umyjeme, vyberieme jaderník a neošúpané nakrájame na malé kocky. Zemiaky nakrájame na malé kocky a zmiešame spolu s hokkaidom. Všetko dochutíme soľou, bylinkami, koreninami, pridáme olej, soľ, dcl vody a dáme do rúry pieť na silný oheň. Podávame s acidofilným mliekom.

32.HOKKAIDOVÉ FAŠÍRKY:


Čo potrebujeme: 1/2 kg hokkaida, 250 g ovsenné vločky, 500 ml vody, soľ, korenie, 2 strúčky cesnaku, 1 vajce, 1 veľká cibuľa, petržlenová vňať, vegeta na dochutenie, olej

Ako na to: 250 g ovsených vločiek uvaríme vo vode na hustú kašu, necháme vychladnúť. Urestujeme cibuľku a pokrájaný petržlen, pridáme do vločiek spolu s nastrúhaným hokkaidom a 2 strúčikmi nastrúhaného cesnaku a vajíčko. Vypracujeme fašírkovú masu, ktorú formujeme na malé fašírky a obaľujeme v prézlach, vyprážame.

33.ŠALÁT Z HOKKAIDA A ZELENEJ PAPRIKY:


Čo potrebujeme: 700 g hokkaida, 1 stredne veľká cibuľa, 1 zelená paprika, 1 lyžica poloostrej horčice, soľ, mleté čierne korenie, 2 lyžice olivového oleja, voda.

Ako na to: Hokkaido nakrájame na malé kocky a vo vriacej slanej vode varíme 5 minút. Cibuľu nakrájame na malé kocky a papriku na tenké plátky. Urobíme dresing - soľ, korenie, olivový olej, horčicu, 2 lyžice vody. Dresing môžeme vyšľahať v mixéri, alebo vidličkou, pridáme do hokkaida a papriky a všetko spolu dobre premiešame.

34.SLADKÉ PEČENÉ HOKKAIDOVÉ MESIAČIKY:


Čo potrebujeme: ľubovoľné množstvo hokkaida, med, cukor, škorica, šľahačka a čokoláda

Ako na to: Z neošúpaného hokkaida vyberieme jaderník, nakrájame ho na mesiačiky, hrubé cca 1 cm. Uložíme na dobre vymastený plech, každý mesiačik potrieme medom, posypeme vanilkovým cukrom a škoricou a vo vyhriatej rúre pečieme domäka (cca 10 min). Hneď podávame. Prípadne môžeme hokkaido nechať trochu vychladnúť a vyzdobiť mesiačiky šľahačkou, prípadne ešte posypať šľahačku stráhanou čokoládou, alebo mletými orechami.

35.HOKKAIDOVÉ PYRÉ:


Čo potrebujeme: 1 kg hokkaido, 1 l vody, 1 lyžicu škorice, 100 g práškového cukru, vanilkový cukor, kiwi alebo iné ovocie, šľahačka na ozdobenie.

Ako na to: Hokkaido očistíme a pokrájame na veľké kocky, varíme vo vode. Po uvarení scedíme a vymixujeme. Necháme v utierke dobre odtiecť, pridáme pochutiny a servírujeme s ovocím a šľahačkou.

36.HOKKAIDOVO-OVOCNÝ ŠALÁT:


Čo potrebujeme: Rôzne ovocie, napr. broskyne, jablká, hrozno, pomaranče, citrón, med, prípadne hrozienka, orechy, mandle, lieskové oriešky

Ako na to: Hokkaido umyjeme, vyberieme jaderník, našúpeme. Hokkaido nakrájame na malé kocky a varíme. Zmiešame ho s ostatným ovocím, ktoré tiež nakrájame na malé kocky, pridáme med, vyžmýkame citrón, 1-2 pomoranče. Znovu dobre premiešame. Môžeme pridať posekané orechy alebo posekané mandle.

37.HOKKAIDO KOLÁČ:


Čo potrebujeme: 15 dkg oleja, 30 dkg múky, 40 dkg hokkaida (cukina, mrkva), 4 vajíčka, prášok do pečiva, 5 dkg čokolády poprípade kakaa, 25 dkg cukru (práškový alebo hnedý cukor), 10 dkg pomletých orechov

Ako na to: Vymiešame žĺtka s cukrom do spenena, prilievame pomaly olej, postrúhanú čokoládu prípadne kakao. Vymiešame bielka na sneh. Zľahka primiešavame do masy orechy a na koniec sneh a múku zmiešanú do pečiva. Na vymastenom a pomúčenom plechu pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C podľa hrúbky cesta od 20 do 45 minút.




- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

autorka časti receptov: Milka Lackovičová (Rodinná farma Mašekov mlyn)
recepty spísala: Eva Bartovičová (Fontis - občianske združenie)

 

HOKK. RECEPTY  A RADY OD  G. ARINGERA

 

38.JEDNODUCHÁ POLIEVKA:

Hokk. pokrájané na malé kocky osmažíme na oleji pridáme štipku soli a vodu.

Povaríme, prelisujeme a zdobíme petržlenovou vňaťou.

 

39.POLIEVKA BIELA:

Posekanú cibuľku a na kocky pokrájanú tekvičku osmažíme na oleji, pridáme soľ a vodu a uvaríme. Zvlášť na oleji zapražíme múku , pridáme vodu , rozmiešame  a spolu povaríme.

Môže sa podávať s osmaženými kúskami chleba a petržlenovou  vňaťou.

40.POLIEVKA HOKKAIDO S POHÁNKOU:

Nakrájaný zeler, cibuľu a tekvicu uvaríme v osolenej vode. Opražíme na sucho pohanku, pridáme a povaríme. Ochutíme petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. Miesto pohánky môžeme použiť varenú ryžu, pšeno alebo šošovicu. Ako doplnok môžeme použiť taktiež huby.

 

41.SLANÝ HOKKAIDO KOLÁČ:

Rozložte dvojcentimetrovú vrstvu pyré na predpečené cesto. Môžeme pridať pyré z fazule v pomere 1:3. Dáme do rúry. Upečené krájame na kúsky a zdobíme petržlenovou vňaťou.

 

42.TEKVICOVÉ-HOKKAIDOVÉ PICKLES:

Vhodné sú všetky druhy tekvíc, taktiež cukina, ale najlepšie pickles dostaneme z tekvice hokkaido. Hokk. rozpolíme, vyberieme jadierka, odkrojíme nečistoty (šúpať ju nemusíme)

 a pokrájame, nastrúhame na tenké plátky. Pridáme morskú soľ (2%), trochu nadrobno nakrájaného chrenu,trochu nakr. cibule, prípadne kôpor. Všetko dobre premiešame, vložíme do primeranej nádoby a zľahka zaťažíme. Pri suchšom hokk. pridáme pred zaťažením asi 10 % vody.

 

Iné Rady

-         Pri varení solíme až vriacu, nie studenú vodu či pokrm.

-         Ak máme chuť na sladké, primiešavame jačmenný slad alebo med

-         Môžeme dochucovať sladkosť pridaním hrozienok v poslednej fáze a udusiť.

-         Miesto cesta môžeme použiť do mäkka varenú ryžu. Takto môžeme vytvoriť múčnik striedaním vrstiev ryže a pyré.